sobota, 29 września 2012

Tak sobie

Witam wszystkich w sobotni wieczór. Dziękuję bardzo za wszystkie wpisy pod ostatnim postem :)
Dzis będzie mało pisania. Poczyniłam dwie kartki i dwie... tarty. Blog zamienia mi się w stronkę kulinarna :). Smacznego i miłego weekendu życzę....














Tarta cytrynowa:









Tarta jabłkowa:






19 komentarzy:

  1. a można poprosić o dobry przepis na tą piękną tartę jabłkową :D ja zostałam zarzucona wręcz jabłkami i nie wiem co prócz ulubionej szarlotki zrobić
    :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. - 180 g mąki
      - 100 g masła
      - 2-3 łyżki cukru pudru
      - 1 jajko
      zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pol godziny
      (sekret by ciasto było kruche: moja mam dodaje jedna łyżkę smalcu)

      - 3 duże jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i przemarzamy chwile (jak na dżem) tak by zmiękły.
      - 2 jabłka pokrojone w półplasterki
      -cukier
      -cynamon

      Ciasto po wyjęciu z lodówki rozkładamy w formie (wysmarowanej masłem). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wsypujemy obciążnik (groch, fasola, kulki ceramiczne). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyjmujemy papier z kilkami i pieczemy ciasto jeszcze przez około 10 minut (by lekko zrumieniało). Po tym czasie układamy na cieście wcześniej odparowane jabłka, na które kładziemy półplasterki jabłka świeżego. Całość posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej przez 30 minut w 180 stopniach (chwile przed upływem tego czasu zdejmujemy folie, by jabłka się zrumieniły.
      Studzimy ciasto na kratce, posypujemy cukrem pudrem

      Usuń
  2. Jakie sliczne i tarty i karteczki !!!!!
    Milego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jakie pyszności :) A karteczki fajniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super Ci wyszła ta karteczka z makami ;-) A tymi tartami to mocno kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi tez bardziej podoba się ta w maki... marnie mi wychodzą kartki dla dzieci a ta z motylem jest dla jedenastolatki.
      Kusze, kusze, a co, tylko mi ma iść w bioderka? ;)

      Usuń
  5. ta pierwsza kartka cudowna!! bardzo mi sie podoba :-) druga też jest śliczna ale pierwsza taka moja bardzo :-) a tarty... matko boska jak może Izabello?? :-)) jak ja bym zjadła!!!!!! przepysznie wyglądają! Ot i sobotni wieczór mi podarowałaś ;-))) żartuję oczywiście :-) Kocham tu wpadać do Ciebie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty. Osobiście bardziej polecam cytrynowa (nie lubię bardzo słodkich ciast, a ta jest lekka i kwaskowata)
      Dziękuję za mile słowa :)

      Usuń
  6. Piękne karteczki! szczególnie ta pierwsza wpadła mi w oko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karteczki piękne, a tarty to sama pychota;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Karteczki bardzo ladne, widze ze i szydelko nie jest Ci obce "0)
    a tarty mniem, mniem.
    a ja bym poprosila przepis na ta cytrynowa
    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto takie jak w odpowiedzi na pierwszy komentarz a masa na cytrynowy wkład:
      5 jajek
      120 g drobnego cukru
      200 ml śmietany kremówki
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      otarta skórka z 2 cytryn
      150 ml soku z cytryny
      Jajka z cukrem na puszysta masę a później dodajemy resztę.
      Pieczemy jak jabłkową (najlepiej pod przykryciem)

      Usuń
  9. W kuchni także się tworzy jakby nie patrzeć:)u Ciebie pięknie tu i tu:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "artysta" można być w każdej dziedzinie. Wyznaje zasadę, że jedzenie nie musi być nudne i lubię gdy poza smakiem jakoś tez ono wygląda.
      Jeśli podejdę do gotowania jak do obowiazku nakarmienia rodziny, to stracę te radość.

      Usuń
  10. Karteczki śliczne...a tarta pyszna...mniam :)
    Ślę ciepłe jesienne pozdrowienia z uśmiechem serca*
    Peninia ♥

    http://peniniaart.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pięknie wkomponowałaś maki szydełkowe.Cudo po prostu.Koronki uwielbiam i wszędzie bym je wtykała.
    Papier z drugiej kartki też mam tralalala,ale go oszczędzam na specjalne okazje.
    Taety wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń